wtorek, 6 sierpnia 2013

Słodkości na szybko, tarty z owocami, serkiem mascarpone i szyszki toffi.

Cały lipiec robiłam tarty. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje, szybko się piecze a nadzienie można dać w zasadzie każde, zależy od upodobań. Ja przeważnie używam sezonowych owoców i serka mascarpone. Tarty robiłam tylko na słodko, ze słonym nadzieniem może innym razem :)
Jakiś czas temu obiecałam szyszki więc również w tym poście pokażę jak je robię.


Ciasto:

  • 250 g mąki
  • pół kostki margaryny 125 g
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • trochę cukru waniliowego 


Przygotować jak każde inne ciasto kruche, posiekać nożem po czym szybko zagnieść i schodzić w lodówce, zetrzeć na dno wysmarowanej formy do tarty. Ja dno wyklejam jak nie mam czasu czekać, żeby się schłodziło. Nakłuć widelcem, żeby nie powstały pęcherze. Piec około 20 min.


Tartę czekoladową z wiśniami uzupełniłam kremem Dr Oetker bo taki był w osiedlowym sklepie. Na wierzchu ułożyłam wydrążone wiśnie.






Tarta z serkiem mascarpone i wiśniami.
Do sera dodaję około 2 łyżki czubate śmietany kremówki i wykładam na ciasto. Bardzo często kupuję w Biedronce mascarpone.





Jesli nie ma sezonu i mamy słaby dostęp do owoców to nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć dżemu i mascarpone :)
Upieczony spód posmarowałam domowym jabłkowym dżemem i wyłożyłam na niego ser mascarpone, na wierzchu jest starta czekolada.




Szyszki ryżu preparowanego 

Przeważnie je robię z tofiowych cukierków :)
Wychodzą świetne z batonów Mars.
Proporcji nigdy nie stosuję bo to nie ma znaczenia. Polega to na tym aby wsypać jak najwięcej ryżu się da aby dobrze się oblepił.
Wystarczy rozpuścić w garnku cukierki toffi, użyłam 40 dkg i dodałam do tego 3 batony. Po rozpuszczeniu wsypałam do masy 200 g ryżu preparowanego. Można też użyć płatków kukurydzianych.



Masę trzeba powoli podgrzewać bo karmel lubi się przypalić.
Dodałam do tego 2 łyżki masła.



 Gdy masa jest rzadka można dodać ryż, dokładnie wymieszać. Zaczynamy powoli formować w dłoni szyszki, masa jest ciepła i tak szybko nie stygnie, trzeba uważać aby się nie poparzyć. Za każdym razem moczymy dłonie w zimnej wodzie, jeśli nie będą wilgotne nie da się nic ulepić, maska będzie kleiła się do rąk.






Zachęcam do wypróbowania, szybko i smacznie :))

25 komentarzy:

  1. mmmm ale mi narobiłaś Kochana smaka, szyszunie ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. czasami trzeba, ja sobie nie odmawiam, lubię robić od czasu do czasu słodkości :)

      Usuń
  3. same pyszności
    tylko w taki upały ja mam ochotę ewidentnie na arbuza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie do arbuza jakoś nie ciągnie ale inne owoce chętnie jadam :)

      Usuń
  4. wygląda po prostu przepysznie :) !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem z moich ulubionych postów ! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jak tylko dorobię się piekarnika z prawdziwego zdarzenia, nauczę się robić tarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tego nie trzeba się uczyć, niesamowicie łatwe :)

      Usuń
  7. mmm, pyszności! A ta tarta... <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, przez Ciebie zrobiłam się głodna! :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię szyszki, zrobię:)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szyszki mi najbardziej przypadły do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana, nie możesz mnie tak kusić :-D zjadłabym teraz tę tartą i szyszki <3

    OdpowiedzUsuń
  12. ahhh szyszki, narobiłaś mi smaka, ostatni raz jadłam je w dzieciństwie :) Tarty też wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze, na pytania odpowiadam pod postem pod którym zadałaś pytanie, przyjmuję konstruktywną krytykę, ale nie toleruję chamstwa, komentarze naruszające dobre imię mojego bloga i mnie będą usuwane jak również wszelki spam.